Какво точно представлява скринингът за хромозомни заболявания?

Подробна информация за цялостната методика на изследването можете да откриете тук.Кога да запиша час за комбиниран скрининг за хромозомни аномалии?


Скринингът може да се извърши от 11.0 до 13.5 гестационни седмици, т.е. когато размерите на плода са от 45 до 85мм.

Най-подходящо е да се направи в 12.0 – 13.0 седмица, тай като в първите дни на 11-та седмица плодът е относително по-малък и изследването е по-трудно и по-продължително, а може да е дори невъзможно (ако плодът изостава в растежа си с няколко дни и размерът му е < 45мм.).

След навършване на 13-та седмица, в случай, че плодът по-едър и надхвърля определени размери (> 85мм.), няма да е възможно изследването на някои от важните ултразвукови показатели и би било безмислено да се извършва изследването.
Как да изчисля точния срок на бременността си?


Препоръчваме Ви да използвате този калкулатор. Необходимо е единствено да въведете първия ден на последната си редовна менструация.
Как да си запиша час?


Можете да си запишете час като се обадите на тел. 0888 963 189, или като използвате електронната ни система.
Необходимо ли е да правя кръвни изследвания?


Кръвните изследвания са важна част от комбинирания скрининг за хромозомни аномалии в 11 – 13.5 гестационна седмица. В Медицински Център Ортогин се приемат само резултати от изследвания, извършени в лаборатории Цибалаб.

Препоръчваме Ви да ги направите в някои от дните предхождощи уговореното Ви посещение при нас, за да е сигурно, че резултатите ще са готови навреме.

Важно е да имате предвид, че колкото по-малък е интервалът между вземането на кръвта за лабораторните изследвания и ултразвуковия преглед, толкова по-точно ще бъдат изчислени рисковете от наличие на хромозомни заболявания у плода.

Можете да дадете кръв за изследване във всеки филиал на лаборатория Цибалаб, в цялата страна.

За Ваше улеснение Ви препоръчваме предварително да разпечатите това направление, тъй като в него подробно е описано какво трябва да се изследва.
Кога стават готови резултатите?


Резултатите стават готови веднага след приключване на ултразвуковия преглед.
Каква е цената на скринингът за хромозомни аномалии?


Общата стойност е 145лв., като цената на ултразвуковото изследване е 100лв., а цената на кръвните изследвания, които се извършват в лаборатория Цибалаб е 45лв.
Какво да правя, ако се получат повишени рискове за хромозомни заболявания?


Вие ще получите консултация от квалифициран специалист по фетална медицина веднага след изчисляването на всички рискове. Тази консултация е неразделна част от всеки скрининг и е включена в цената на изследването.