София, ж.к. Бъкстон, ул. "Белмекен" 2А
+359 890 518 036 - Фет. медицина, АГ | +359 888 226 360 - Ортодонтия

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Въпроси за бременността

Най-после заветната бременност е факт и вие вече имате положителен тест за бременност.
 
Почти веднага след това възниква важен въпрос: “Кога трябва да се направи ултразвук, за да разбера дали всичко е наред?”
 
На този въпрос няма еднозначен отговор, тъй като вътрешните органи и тялото на бебето тепърва се формират и развиват, така че какво ще покаже ултразвуковото изследване зависи от това, в коя седмица се извършва.
 
В този пост ще ви разкажем какво можем да научим за бебето, в зависимост от срока на бременността.
 
✅ 4-5 седмица
Не е подходящ срок за ултразвук, тъй като плодният сак често е с толкова малки размери, че не може да се визуализира, дори с вагинален преглед.
 
✅ 5-6 седмица
Ултразвуковото изследване вече може да се извършва през корема.
При нормално развиваща се бременност трябва да се види т. нар. “жълтъчно мехурче” (осигурява необходимите хранителни вещества за развитие на бебето) и ПЛОДЕН САК, както и да се определи дали той се намира в матката или извън нея (извънматочна бременност).
Определя се и дали бременността е едноплодна или многоплодна.
В този ранен срок е напълно възможно да не се види ембрион в плодния сак. Това не означава, че има нещо нередно – просто не всички ултразвукови апарати имат нужната разделителна способност, за да покажат такава малка структура.
 
✅ 7-8 седмица
Ембриончето вече е достатъчно голямо, за да може ясно да се визуализира и да бъде измерено. Важно е да се потвърди, че има и сърдечна дейност. Липсата на сърдечни пулсации в 8 седмица е сигурен признак за спонтанен аборт.
 
⚠️В обобщение може да се каже, че 7-8 седмица е най-ранният срок, в който, чрез ултразвуково изследване, може да се гарантира, че бременността е нормална и се развива добре.
Във връзка със зачестилите напоследък спекулации, бихме искали да обърнем внимание, че при установена тромбофилия, прилагането на нискомолекулни хепаринови производни (фраксипарин, клексан), аспирин, натаспин и др., НЕ ВОДИ ДО ПОНИЖАВАНЕ НА РИСКА ОТ СПОНТАНЕН АБОРТ ИЛИ КАКВИТО И ДА БИЛО ДРУГИ УСЛОЖНЕНИЯ СВЪРЗАНИ С БРЕМЕННОСТТА!
 
По време на бременност, нискомолекулните хепаринови производни (фраксипарин, клексан) се използват единствено за профилактика на венозен тромбоемболизъм.
 
Аспирин се използва единствено при наличие на повишен риск от прееклампсия (високо кръвно налягане по време на бременност), установен със специализиран скрининг в 11-13 седмица. Употребата на аспирин по време на бременност по всякакъв друг повод би могла единствено да навреди на вас и/или на плода.
 
Натаспин е хранителна добавка, а не лекарствено средство! За момента не съществуват клинични проучвания, в които достоверно да е установено, дали приемът на този продукт е безопасен за бременната жена и плода! Ето защо, предписването му по време на бременност е безотговорно и опасно!
 
В подкрепа на тези твърдения прилагаме списък с публикации в едни от най-реномираните научни издания в света:
 
 
Оставаме на разположение за всякакви въпроси по темата!
Отговор на този въпрос можем да получим като използваме две изследвания – Доплер ултразвук и кардиотокография.
 
Доплеровото изследване е разновидност на ултразвуковото изследване, с помощта на което може да се анализира кръвотока в мозъчните съдове на плода и съдовете на плацентата. Събраната по този начин информация позволява да се оцени моментното състояние на плода, както и дали Вашето бебе страда от недостиг на кислород. Препоръчително е да се извършва на всеки две седмици в последния триместър на бременността.
 
Феталната кардиотокография (по-известна като запис на сърдечните тонове на плода или NST – non stress test) е изследване, посредством което може да се установи с какви компенсаторни възможности разполага плода за справяне с евентуални стресови ситуации, породени най-вече от кислороден недостиг (хипоксия). Кислороден недостиг може да възникне следствие на притискане или увиване на пъпната връв, проблеми с плацентата, възпалителни процеси в матката и др. Тъй като изброените проблеми може да възникнат във всеки момент, желателно е запис на тоновете да се извършва всяка седмица от последния триместър на бременността (след 28-30 гестационна седмица).
 
В обобщение може да се каже, че Доплерът сложи за диагностика на кислороден недостиг, а кардиотокографията (запис на тоновете) дава информация за това, дали бебето може да издържи още известно време в матката или е необходимо да се предприеме спешно родоразрешение.
 
Ето защо, Доплерът и кардиотокографията (запис на тоновете) са двете страни на една и съща монета и е силно препоръчително да се извършват съвместно, по схема, която е показана по-долу.
 
Ако раждането не е настъпило до достигането на термина, схемата за проследяване се променя по следния начин: Доплерово изследване се извършва на всеки 3 дни, а запис на тоновете – ежедневно.
 

Много бъдещи майки ни питат: безопасно ли е да се пътува по време на бременност?

 
Отговорът е ДА, стига да се спазват някои простички правила, които ще помогнат да стигнете до желаната дестинация в добро здраве и настроение.
 
🚗 Пътуване със сухоземен транспорт
Избягвайте дългите пътувания в първите три месеца , както и в края на бременността. Гаденето, отпадналостта и сънливостта със сигурност няма да ви създадат приятни усещания. Още по-важно е да не пътувате дълго, ако имате предишен спонтанен аборт. Затрудненото кръвообращение, тежестта и честите позиви за уриниране определено ще ви създават дискомфорт, а ако пътуването е тежко и по неравни пътища, рискувате да предизвикате преждевременни контракции.
 
🚤 Пътуване по вода
Като цяло се смята, че пътуването с круизен кораб е безопасно, стига да не страдате от морска болест. Избягвайте обаче малките плавателни съдове, които се клатят повече.
 
✈️ Пътуване по въздух
Като цяло, пътуването със самолет се счита за безопасно за майката и плода. Ако имате сърдечно-съдово заболяване или такова, свързано с нарушение в съсирваемостта на кръвта, желателно е предварително да се консултирате със специалист.
Всяка авиокомпания има различна политика по отношение на бременността. Повечето от тях не допускат бременни жени на борда след деветия месец (> 37 седмица), освен с издаден от проследяващия гинеколог документ “fit to fly”.
Екипажите на самолетите не преминават през обучение за асистиране на раждането, така че ако то започне по време на полет се разчита някой от пътниците да е медицинско лице и да окаже необходимото съдействие.
Любопитен факт е, че ако бебето се роди по време на полета, някой авиокомпании (Thai Airways, Asia Pacific Airlines, AirAsia) поемат ангажимент да му осигуряват безплатни полети за цял живот.
 
☀️ За да си осигурите максимален комфорт и безопасност при пътуване, препоръчваме ви следното:
 
– изберете удобни дрехи и обувки
– избягвайте да стоите с кръстосани крака
– използвайте възглавничка за гърба си, за да облекчите болките в кръста
– пийте много течности
– носете си нещо за хапване – това може да ви помогне да преодолеете гаденето
– спирайте автомобила, за да се разтъпчете, или се разходете по пътечката на самолета или влака, като не бързате и се държите за седалките наоколо
– не пропускайте да посещавате тоалетната толкова често, колкото имате нужда.
– в автомобила ползвайте предпазния колан, но нека долната му част минава под корема ви, а горната – над него. В България законът ви позволява да не го слагате докато сте бременна, но според специалистите пътуването без колан носи повече риск.
– задължително се консултирайте с лекар, ако отивате в чужбина или пътят е дълъг.


COVID-19 и бременност

COVID-19 е потенциално опасен за всички хора.
Въпреки че действителният риск от тежко заболяване и смърт сред бременни индивиди е много нисък, той е по-висок в сравнение с небременните лица от същата възрастова група.
 
Бременните са изложени на по-висок риск от хоспитализация в интензивно отделение с нужда от високо ниво на грижа, включително дихателна поддръжка на апарат за изкуствена вентилация и са изложени на по-висок риск от смърт, ако това се случи.
 
Ако сте бременна, вероятно се питате какви са рисковете и за плода, ако се заразите с COVID-19. Изследванията показват, че наличието на COVID-19 може да увеличи риска от преждевременно раждане, особено за тези с придружаващи заболявания, като диабет и хипертония.
 
Центърът за контрол и превенция на заболяванията (Center for Disease Control and Prevention – CDC), Американският колеж по акушерство и гинекология (American College of Obstetricians and Gynecologists – ACOG) и Обществото за Майчино-Фетална Медицина (Society for Maternal-Fetal Medicine) са единодушни, че новите ваксини с mRNA трябва да се предлагат на бременни и кърмещи лица, които отговарят на условията за ваксинация.
След изричен, основан на доказателства преглед на всички налични данни, Консултативният комитет по имунизационните практики (ACIP) към ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologists) издаде междинни препоръки, според които ваксините срещу COVID-19 на Pfizer-BioNTech (при лица на възраст ≥16 години) и на Moderna-1273 (при лица на възраст ≥ 18 години), трябва да се предлагат както на кърмещи, така и на некърмещи жени, когато отговарят на критериите за получаване на ваксината въз основа на групите за определяне на приоритетите, посочени от ACIP.