София, ж.к. Бъкстон, ул. "Белмекен" 2А
+359 890 518 036 - фет. медицина, АГ | +359 888 226 360 - ортодонтия

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Отговор на този въпрос можем да получим като използваме две изследвания – Доплер ултразвук и кардиотокография.
 
Доплеровото изследване е разновидност на ултразвуковото изследване, с помощта на което може да се анализира кръвотока в мозъчните съдове на плода и съдовете на плацентата. Събраната по този начин информация позволява да се оцени моментното състояние на плода, както и дали Вашето бебе страда от недостиг на кислород. Препоръчително е да се извършва на всеки две седмици в последния триместър на бременността.
 
Феталната кардиотокография (по-известна като запис на сърдечните тонове на плода или NST – non stress test) е изследване, посредством което може да се установи с какви компенсаторни възможности разполага плода за справяне с евентуални стресови ситуации, породени най-вече от кислороден недостиг (хипоксия). Кислороден недостиг може да възникне следствие на притискане или увиване на пъпната връв, проблеми с плацентата, възпалителни процеси в матката и др. Тъй като изброените проблеми може да възникнат във всеки момент, желателно е запис на тоновете да се извършва всяка седмица от последния триместър на бременността (след 28-30 гестационна седмица).
 
В обобщение може да се каже, че Доплерът сложи за диагностика на кислороден недостиг, а кардиотокографията (запис на тоновете) дава информация за това, дали бебето може да издържи още известно време в матката или е необходимо да се предприеме спешно родоразрешение.
 
Ето защо, Доплерът и кардиотокографията (запис на тоновете) са двете страни на една и съща монета и е силно препоръчително да се извършват съвместно, по схема, която е показана по-долу.
 
Ако раждането не е настъпило до достигането на термина, схемата за проследяване се променя по следния начин: Доплерово изследване се извършва на всеки 3 дни, а запис на тоновете – ежедневно.
 
Във връзка със зачестилите напоследък спекулации, бихме искали да обърнем внимание, че при установена тромбофилия, прилагането на нискомолекулни хепаринови производни (фраксипарин, клексан), аспирин, натаспин и др., НЕ ВОДИ ДО ПОНИЖАВАНЕ НА РИСКА ОТ СПОНТАНЕН АБОРТ ИЛИ КАКВИТО И ДА БИЛО ДРУГИ УСЛОЖНЕНИЯ СВЪРЗАНИ С БРЕМЕННОСТТА!
 
По време на бременност, нискомолекулните хепаринови производни (фраксипарин, клексан) се използват единствено за профилактика на венозен тромбоемболизъм.
 
Аспирин се използва единствено при наличие на повишен риск от прееклампсия (високо кръвно налягане по време на бременност), установен със специализиран скрининг в 11-13 седмица. Употребата на аспирин по време на бременност по всякакъв друг повод би могла единствено да навреди на вас и/или на плода.
 
Натаспин е хранителна добавка, а не лекарствено средство! За момента не съществуват клинични проучвания, в които достоверно да е установено, дали приемът на този продукт е безопасен за бременната жена и плода! Ето защо, предписването му по време на бременност е безотговорно и опасно!
 
В подкрепа на тези твърдения прилагаме списък с публикации в едни от най-реномираните научни издания в света:
 
 
Оставаме на разположение за всякакви въпроси по темата!