София, ж.к. Бъкстон, ул. "Белмекен" 2А
+359 890 518 036 - фет. медицина, АГ | +359 888 226 360 - ортодонтия

Пътуване и бременност

Все още е лято и много бъдещи майки ни питат: безопасно ли е да се пътува по време на бременност?
 
Отговорът е ДА, стига да се спазват някои простички правила, които ще помогнат да стигнете до желаната дестинация в добро здраве и настроение.
 
🚗 Пътуване със сухоземен транспорт
Избягвайте дългите пътувания в първите три месеца , както и в края на бременността. Гаденето, отпадналостта и сънливостта със сигурност няма да ви създадат приятни усещания. Още по-важно е да не пътувате дълго, ако имате предишен спонтанен аборт. Затрудненото кръвообращение, тежестта и честите позиви за уриниране определено ще ви създават дискомфорт, а ако пътуването е тежко и по неравни пътища, рискувате да предизвикате преждевременни контракции.
 
🚤 Пътуване по вода
Като цяло се смята, че пътуването с круизен кораб е безопасно, стига да не страдате от морска болест. Избягвайте обаче малките плавателни съдове, които се клатят повече.
 
✈️ Пътуване по въздух
Като цяло, пътуването със самолет се счита за безопасно за майката и плода. Ако имате сърдечно-съдово заболяване или такова, свързано с нарушение в съсирваемостта на кръвта, желателно е предварително да се консултирате със специалист.
Всяка авиокомпания има различна политика по отношение на бременността. Повечето от тях не допускат бременни жени на борда след деветия месец (> 37 седмица), освен с издаден от проследяващия гинеколог документ “fit to fly”.
Екипажите на самолетите не преминават през обучение за асистиране на раждането, така че ако то започне по време на полет се разчита някой от пътниците да е медицинско лице и да окаже необходимото съдействие.
Любопитен факт е, че ако бебето се роди по време на полета, някой авиокомпании (Thai Airways, Asia Pacific Airlines, AirAsia) поемат ангажимент да му осигуряват безплатни полети за цял живот.
 
☀️ За да си осигурите максимален комфорт и безопасност при пътуване, препоръчваме ви следното:
 
– изберете удобни дрехи и обувки
– избягвайте да стоите с кръстосани крака
– използвайте възглавничка за гърба си, за да облекчите болките в кръста
– пийте много течности
– носете си нещо за хапване – това може да ви помогне да преодолеете гаденето
– спирайте автомобила, за да се разтъпчете, или се разходете по пътечката на самолета или влака, като не бързате и се държите за седалките наоколо
– не пропускайте да посещавате тоалетната толкова често, колкото имате нужда.
– в автомобила ползвайте предпазния колан, но нека долната му част минава под корема ви, а горната – над него. В България законът ви позволява да не го слагате докато сте бременна, но според специалистите пътуването без колан носи повече риск.
– задължително се консултирайте с лекар, ако отивате в чужбина или пътят е дълъг.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *