София, ж.к. Бъкстон, ул. "Белмекен" 2А
+359 890 518 036 - фет. медицина, АГ | +359 888 226 360 - ортодонтия

Бременните жени показват силен имунен отговор на ваксини срещу коронавирус, предават антитела на новородените

В най-мащабното изследване от този тип до момента, което наскоро беше публикувано в American Journal of Obstetrics and Gynecology (AJOG), се твърди, че новите РНК ваксини срещу COVID-19 са високо ефективни при производството на антитела срещу вирусът SARS-CoV-2 при бременни и кърмещи жени.
 
⚠ Нещо повече – проучването демонстрира, че ваксините предават защитен имунитет на новородените чрез кърмата и плацентата.
 
В проучването участват 131 жени в репродуктивна възраст (84 бременни, 31 кърмещи и 16 небременни), всички от които са получили една от двете нови иРНК ваксини: BioNTech или Moderna. Индуцираните от ваксината титри (нива) на антителата са еквивалентни и в трите групи. Успокояващо е, че страничните ефекти след ваксинацията са редки и сравними при участниците в проучването.
 
„Сега имаме ясни доказателства, че ваксините срещу COVID-19 могат да предизвикат имунитет, който да предпази бебетата“, казва Галит Алтер, основен член на института „Рагон“ и съавтор на изследването. „Надяваме се, че това проучване ще накара разработчиците на ваксини да осъзнаят важността на изучаването на по-големи групи бременни и кърмещи жени и те ще бъдат включени в бъдещи по-широкообхватни проучвания.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *