София, ж.к. Бъкстон, ул. "Белмекен" 2А
+359 890 518 036 - фет. медицина, АГ | +359 888 226 360 - ортодонтия

5 противоречиви индикации за планово Цезарово сечение

Миопия (късогледство)

В България и по света, късогледството често се отбелязва като индикация за раждане чрез планово Цезарово сечение.
През последните години обаче се натрупаха голям брой научни проучвания, които недвусмислено доказват, че нормалното раждане не оказва какъвто и да е неблагоприятен ефект върху миопията. Раждане чрез планово Цезарово сечение се препоръчва ЕДИНСТВЕНО при миопия, усложнена от хороидална неоваскуларизация.
 
 

Увеличено количество на околоплодната течност (полихидрамнион)

Само по себе си, увеличеното количество на околоплодна течност не може да бъде индикация за планово Цезарово сечение. Това състояние обаче, често съпътства определени заболявания и аномалии, при които е възможно да се наложи операция.

Едър плод и/или тесен таз

Също както при ПФД, дали бебето е прекалено едро за таза на майката, или пък тазът е прекалено тесен за бебето, може да се установи само в хода на раждането.

"Презряла" плацента

В съвременната акушерска практика няма място за този термин. Зрелостта на плацентата отдавна не е критерий за оценка на състоянието на плода, поради наличието на далеч по-точни методи, като Доплерово изследване на кръвотока в плацентата, сърцето и мозъка на плода.

Пелвеофетална диспропорция (ПФД)

Това е несъответствие между размерите на плода и размерите на таза. Тази диагноза може да се постави единствено в хода на раждането и почти никога преди това.

2 Responses

 1. Зорница says:

  Добър вечер!Ами за холестаза на бременноста какво мнение имате?И наложително ли е наистина бебето да се роди по рано(35/36 седмица)защото е опасно за него?Аз за жалост имах и със двете бременности и заради това съм със 2 операции

  • д-р Петър Игнатов says:

   Привет,

   Обикновено, в случай с холестаза, бременността се проследява едновременно от гинеколог и гастроентеролог. Първият следи състоянието на майката и плода, а вторият – състоянието на бременната по отношение на холестазата. Ако настъпи влошаване при един от двамата се прави преоценка на ситуацията.

   Доплерите на бебето Ви добри ли са за сега?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *